Prof. Peter Vanacker is sinds 2013 actief als neuroloog. Zijn opleiding tot algemeen neuroloog volgde hij aan de KULeuven, UZLeuven en AZ Sint-Jan in Brugge. Voor het behalen van zijn PhD deed hij onderzoek aan het Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (Lausanne) en het Inselspital (Bern, Zwitserland). Momenteel werkt hij als neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en az groeninge in Kortrijk, waar hij leiding geeft aan het beroertecentrum. Daarnaast is hij betrokken bij onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en coördinatie van klinische studies aan de Universiteit Antwerpen. Zijn expertise ligt in de behandeling van CVA-patiënten en hoofdpijn, maar hij is ook beschikbaar voor consultaties rond diverse neurologische aandoeningen, zoals dementie, bewegingsstoornissen, slaapstoornissen en epilepsie. Voor gespecialiseerde onderzoeken en behandelingen werken we nauw samen met de collega’s van het UZA. drvanacker@doktershuisantverpia.com
Wanneer een consultatie bij de neuroloog?
Heeft u last van aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid of tintelingen in uw lichaam? Een consultatie bij de neuroloog kan helpen om deze symptomen te onderzoeken en de juiste behandeling op te starten. Regelmatige controles zijn belangrijk om neurologische aandoeningen vroegtijdig op te sporen en ernstige complicaties te voorkomen, zoals:
Maak uw keuze:
Cardiologie
Hart- en vaatziekten blijven de belangrijkste oorzaak van overlijden in de Westerse wereld. Ongeacht de leeftijd is dit een uiterst relevant onderzoeksgebied. Door een snelle diagnose en behandeling kunnen veel problemen worden voorkomen. Daarbij houden we rekening met uw familiale voorgeschiedenis, leeftijd, leefgewoonten, klachten en andere factoren. Elk geval wordt individueel beoordeeld. Tijdens de raadpleging voeren we een aantal basisonderzoeken uit. Zo maken we een elektrocardiogram en doen we een inspanningstest. Hierbij worden uw bloeddruk en hartslag gemonitord om eventuele vernauwingen in de kransslagaders op te sporen. Aansluitend wordt er een echografie van het hart gemaakt (echocardiografie). Op basis van deze consultatie kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals een 24-uurs bloeddrukmeting, een MIBI-scan, een CT-scan van de coronairen, holtermonitoring of een cardiale MRI. Deze worden bepaald aan de hand van uw symptomen en familiale cardiovasculaire voorgeschiedenis. Bij hartaandoeningen starten we doorgaans met een medicamenteuze behandeling. Medicatie kan ook preventief worden ingezet. In sommige gevallen is een interventie noodzakelijk. Dit betreft een procedure die vaak via de lies of pols wordt uitgevoerd. Hiervoor werken wij samen met het Middelheim Ziekenhuis of het Onze Lieve Vrouweziekenhuis in Aalst. Uiteraard kunt u ook voor een ander ziekenhuis kiezen.
Gastro-enterologie
Ook wel maag- en darmziekten genoemd, richten deze aandoeningen zich op verschillende organen zoals de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus en de spijsverteringsklieren. Tijdens een consultatie kunnen eventuele klachten worden besproken en onderzocht. Heeft u last van buikpijn, constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel, maagpijn, misselijkheid, reflux, bloedverlies in de stoelgang, anale jeuk, anale pijn of andere ongemakken? Dan kan de gastro-enteroloog u verder helpen. De arts maakt vaak gebruik van een abdominale echografie (echo van de onderbuik) om een duidelijk beeld te krijgen van uw organen, zoals de blaas, lever, nieren, milt, pancreas, galblaas en prostaat. Hierbij wordt specifiek gelet op afwijkingen zoals stenen, poliepen, cysten of tekenen van kanker. Wanneer nodig, kan medicatie worden voorgeschreven om aandoeningen te behandelen. Indien medicatie niet volstaat, kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals een rectoscopie (onderzoek van de laatste 45 cm van de darm) of een coloscopie (volledig darmonderzoek).
Gynaecologie
Onze gynaecologen bieden een brede waaier aan zorg. Tijdens de consultatie gynaecologie kunt u terecht voor advies, diagnose en behandeling van uiteenlopende gynaecologische problemen. Of het nu gaat om anticonceptie, menstruatieproblemen, afwijkende uitstrijkjes, SOA’s, buikpijn, vruchtbaarheidsvragen, seksualiteit, borstklachten, menopauze, urineverlies of verzakkingen, onze gynaecologen staan voor u klaar. U wordt met expertise, vertrouwen en persoonlijke aandacht geholpen. Bij een controleonderzoek kunnen verschillende onderzoeken worden uitgevoerd, zoals een uitstrijkje, vaginale echo, echo van de onderbuik of borsten, borstonderzoek (palpatie), mammografie of botdensitometrie.
Vaatheelkunde
Onze vaatheelkunde- of vaatchirurgieconsultatie is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van bloedvaten (slagaders, aders) en lymfevaten. Na een gedetailleerd klinisch onderzoek kan aanvullend onderzoek, zoals duplexonderzoek (echo-doppler), CT-scan of MRI, uitgevoerd worden. De behandelingen variëren van medicamenteuze therapieën tot minimaal invasieve procedures (zoals laserbehandelingen en stentplaatsing) of klassieke open operaties (zoals bypassoperaties). Vaak is een preventieve screening van de bloedvaten zinvol, bijvoorbeeld om vernauwingen in de halsslagader of aneurysma’s in de buikslagader op te sporen. Een tijdige diagnose is essentieel, vooral bij aandoeningen zoals halsslagadervernauwing, die kan leiden tot een beroerte, of aneurysma’s, die levensbedreigend kunnen zijn bij ruptuur. Veelvoorkomende Problemen in de Vaatheelkunde:
Neurologie
Als neurologen richten wij ons op aandoeningen van het zenuwstelsel, waaronder de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren. Het neurologisch onderzoek bestaat voornamelijk uit een grondig lichamelijk onderzoek, aangevuld met gerichte tests naar bijvoorbeeld hersenactiviteit. Hiermee streven we naar een vroege opsporing van progressieve hersenaandoeningen, zoals dementie en de ziekte van Parkinson, evenals herseninfarcten en hersenbloedingen. Daarnaast behandelen we een breed scala aan klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaapproblemen.
NKO
Bij onze neus-keel-oorartsen kan u terecht voor screeningsonderzoeken van de bovenste luchtwegen. Dit als onderdeel van de medische check-ups. Met behulp van een flexibele endoscoop, na een lichte lokale verdoving, onderzoekt zij de neusholte, de keelholte en de stembanden. Daarnaast worden ook de oren onderzocht en wordt een gehooronderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek helpt bij het opsporen van:
Urologie
Bij onze urologen kunt u terecht voor aandoeningen van de urinewegen en geslachtsorganen. Wij bieden diagnostiek en behandeling voor een breed scala aan aandoeningen, van nierstenen tot prostaatproblemen en erectiestoornissen. Ook voor preventieve onderzoeken, zoals prostaatkanker screening vanaf 45 jaar (of 50 jaar bij een routinecontrole), kunt u bij ons terecht. Tijdens de consultatie kunnen onder andere transrectale echografie, abdominale echografie, plasonderzoeken en bloedonderzoeken worden uitgevoerd. Indien nodig kunnen behandelingen zoals medicatie of chirurgische ingrepen (zoals prostaatbehandelingen, nier- of blaasoperaties) gepland worden. Ook ingrepen zoals sterilisatie (vasectomie) of besnijdenis kunnen besproken en uitgevoerd worden.
Anesthesie / Pijnpolie
In onze pijnpoli geven we epidurale infiltraties. Bij deze behandeling wordt een combinatie van een ontstekingsremmend geneesmiddel en een pijnstiller rechtstreeks in uw rug geïnjecteerd. Dit helpt om uw pijnklachten te verlichten. Het medicijn wordt geïnjecteerd in de epidurale ruimte, die zich in het wervelkanaal bevindt. Deze ruimte, die zich uitstrekt van de onderzijde van de schedel tot aan het staartbeen, bevat bindweefsel, bloedvaten en zenuwwortels. De zenuwwortels, die vanuit het ruggenmerg door de epidurale ruimte lopen, kunnen door diverse oorzaken geïrriteerd raken, wat leidt tot pijn, zwelling en tintelingen. De behandeling is gericht op het lokaal verminderen van ontsteking en zwelling, met als doel uw pijn te verlichten en uw bewegingsvrijheid te verbeteren. Mogelijke indicaties voor deze behandeling zijn: 1. Een hernia2. Vernauwing van het wervelkanaal (stenose)3. Pijn veroorzaakt door een ongeval of slijtage (artrose)
Controle huidvlekjes
Veranderingen in de huid kunnen wijzen op huidkanker, zoals een melanoom. Dit komt helaas steeds vaker voor. Gelukkig is vroegtijdige ontdekking van cruciaal belang en kan huidkanker tegenwoordig goed behandeld worden. Bij Doktershuis Antverpia bieden we een professionele huidcontrole aan met het geavanceerde Dermatoscan toestel. Dit apparaat helpt ons om verdachte vlekken nauwkeurig te analyseren en tijdig in te grijpen wanneer dat nodig is. Maak gerust een afspraak voor een huidcheck en zorg voor je gezondheid!